Wiki

Wat is een wiki?

Een wiki is een website waarop bezoekers zelf op een eenvoudige manier informatie kunnen toevoegen of aanpassen.

De sabelwiki is steeds één van onze belangrijkste communicatiemiddelen geweest. Ondertussen hebben we alle belangrijke, (relatief) statische, informatie overgezet naar deze website. De wiki wordt echter wel nog gebruikt voor oa. tornooi-inschrijvingen.

Wiki bewerken

Om de wiki te kunnen bewerken, moet je een wachtwoord instellen.

 1. Ga naar de wiki en klik rechts bovenaan op 'Voorkeuren'
 2. Vul het wachtwoord, schermen, in als Administrator-wachtwoord, i.e. het tweede wachtwoord-veld in de Voorkeuren pagina.
 3. Maak van de gelegenheid gebruik om, indien je dat nog niet gedaan zou hebben, je gebruikersnaam in te stellen, bij voorkeur in de vorm Voornaam Familienaam.
 4. Klik onderaan op 'Sla op'.

Tips

 • Schrijf voor de lezer: hou voor ogen dat je niet alleen voor jezelf schrijft en pure informatie noteert, maar dat je ook een publiek hebt van andere lezers, die niet altijd evenveel of dezelfde context-informatie als jij hebben.
  • Schrijf over jezelf in de derde persoon - jij weet wie je zelf bent op het moment dat je iets schrijft, maar andere mensen kunnen niet zien wie 'ik' is, die daar overal in de tekst opduikt. Schrijf bvb. "Olivier zoekt nog vervoer" en niet "Ik zoek nog vervoer".
  • Hou er bij tijdsaanduidingen rekening mee dat niet iedereen je schrijfsel onmiddellijk leest. 'Morgen' heeft een andere betekenis wanneer iemand je tekst leest een dag nadat je hem geschreven hebt. Gebruik steeds precieze aanduidingen (datum).
 • Bestanden (vb. pdf) op de wiki zetten:
  • Om een document op de wiki te zetten zal je dit document eerst online moeten zetten zodat je een url krijgt (dit kan bvb. via Google Drive, Dropbox, Icloud, ...). Vervolgens kan je gewoon de url op de wiki zetten.
  • Voor een afbeelding volg je eigenlijk dezelfde stappen. De wiki zal meestal herkennen dat het om een afbeelding gaat en deze weergeven ipv de zuivere url tekst. Zorg wel dat je afbeelding jpg of gif. formaat is, de wiki herkent niet alles. Je kan oa. http://www.imageshack.us/ gebruiken om een afbeelding op te laden, achteraf krijg je dan een url die je op de wiki kan zetten.